Categories
BLOG

wietplant bloeitijd autoflower

Sea of Green (SOG) – Sneller meer oogsten

Cannabis kweken is verrassend eenvoudig. Alles wat je nodig hebt zijn een paar zaden en bloempotten, water en licht. Wil je echter een grote oogst in een zo kort mogelijke tijd, verdiep je dan eens in de Sea of Green-methode. Geen enkele andere kweekmethode levert in korte tijd zo veel op.

De vindingrijkheid van Nederlanders is legendarisch. Wil je een paar voorbeelden horen? De telescoop, de microscoop, beurshandel, fairtrade, de cd en bluetooth zijn allemaal Nederlandse uitvindingen. Het waren ook de Nederlanders die in de jaren zeventig een nieuwe kweekmethode voor cannabis ontwikkelden, die de commerciële teelt voor altijd zou veranderen.

We hebben het hier over de Sea of Green-methode die twee grote voordelen kent: een maximale oogst in minimale tijd. Klinkt dat te mooi om waar te zijn? Toch is het zo! Met een paar simpele tips kan nu elke hobbytuinder uitgroeien tot een succesvolle cannabiskweker.

Sea of Green – een zee van groen

De kweek van cannabis binnenshuis stelt telers altijd weer voor dezelfde uitdaging: Hoe kan ik de (beperkte) ruimte optimaal benutten en hoe krijgen de planten zo veel mogelijk licht? Het antwoord luidt: Sea of Green.

Bij deze kweekmethode gebruik je veel kleine planten in plaats van slechts een paar grote planten. De groeifase wordt bewust kort gehouden, zodat de ruimte volledig is bedekt en de lichtbenutting maximaal is.

Welke soorten cannabis zijn geschikt voor een Sea of Green?

Het is belangrijk om eerst een geschikte cannabissoort te kiezen. Gebruik bij voorkeur stekjes van één moederplant. Zo weet je zeker dat alle planten even hard groeien. De belangrijkste succesfactor bij een Sea of Green is om heel snel identieke planten te laten groeien.

Gebruik je liever cannabiszaden, beperk je dan tot één soort. En omdat sativasoorten te snel de hoogte in groeien en daarbij andere planten in de weg zitten, liggen indicasoorten meer voor de hand.

De volgende soorten zijn bij uitstek geschikt voor een Sea of Green: Super Skunk, Afghani #1, Hindu Kush en vanwege zijn robuustheid ook de klassieker Northern Lights.

Zelfbloeiende cannabissoorten beginnen enkele weken na het ontkiemen automatisch te bloeien. Ze worden daarom veel gekozen voor een SOG. Helaas groeien de planten uit zulke zelfbloeiende zaden vaak veel meer in de breedte dan wenselijk is. En bovendien ontwikkelen dergelijke ruderalissoorten nooit zulke grote en krachtige toppen als periodegevoelige cannabissoorten, dat is genetisch zo bepaald.

Gerelateerd artikel

Helpt cannabis verwondingen en letsel sneller genezen?

Van de groeifase naar de bloeifase

De optimale potdiameter is circa 15 cm, met een inhoud van vier tot zes liter. Daarmee zijn de planten volgroeid als ze zo’n 30 tot 50 cm hoog zijn.

Voor wie kleinbehuisd is of een microgrow-installatie wil realiseren, zijn dergelijke lage planten een groot voordeel. Ervaren kwekers kunnen met stellingen zelfs etages creëren en meerdere oogsten tegelijk aanplanten.

Een wijdverbreid misverstand is, dat de potten zo dicht mogelijk tegen elkaar moeten worden gezet. Je creëert daarmee een zo dicht mogelijke aanplant, wat in eerste instantie goed klinkt. De planten gaan dan echter met elkaar concurreren en proberen hun buren te overwoekeren. Dit ‘oerwoudeffect’ geeft de planten stress, en dat frustreert uiteindelijk ook de groei en de topvorming.

Het is beter wanneer de planten elkaar in eerste instantie niet raken. Het optimale tijdstip om een ‘zee van groen’ te creëren ligt niet in de eerste twee weken van de groeifase, maar pas vanaf de vierde week wanneer zich toppen vormen.

Wanneer de planten merkbaar beginnen te groeien en de eerste bladeren zich hebben gevormd, is de ontkiemingsfase voorbij.

De meningen lopen uiteen over hoe lang de daarop volgende groeifase moet duren. Er zijn kwekers die al na een paar dagen de bloeifase opwekken, maar het is beter om daar tien dagen tot twee weken mee te wachten. De planten zijn dan nog steeds bijzonder jong.

Schakel je vervolgens de lichtcyclus om naar 12 uur licht en 12 uur donker, dan steken de planten al hun energie in het vormen van een hoofdknop. Let erop dat de lichtbron hoog genoeg hangt, zodat er geen hotspots ontstaan. Een verkeerd geplaatste lamp is één van de meest gemaakte fouten bij de cannabisteelt.

Uniformiteit is het sleutelwoord

Een juiste verzorging is het geheim van een succesvolle SOG-kweek. Behandel alle planten gelijk. Dat geldt net zo goed voor de verlichting als voor de bemesting, het water geven en het snoeien. Wat goed werkt zijn druppelsystemen, zodat alle planten dezelfde hoeveelheden water en voedingsstoffen krijgen.

Het is de moeite waard om de planten tijdens de groei- en bloeifasen voorzichtig te snoeien. Knip de onderste takken af zodat de planten meer energie hebben voor de topvorming. Het is de bedoeling dat de planten al hun energie steken in de hoofdknop.

Verwijder tijdens de bloeifase alle overtollige bladeren en dunne zijtakken. Dat verbetert ook nog eens de luchtcirculatie.

Belangrijk: ga bij de verzorging van planten altijd terughoudend te werk. Als je te veel bladeren of takken tegelijk verwijdert, riskeer je dat de planten in shock raken, en dan niet meer goed groeien of minder toppen ontwikkelen.

Sea of Green (SOG): Geen enkele andere kweekmethode levert in korte tijd zo veel cannabis op. Dit is mogelijk door veel kleine planten te gebruiken.

Buitenwiet: verduisteren voor beginners

Buiten wiet kweken kan in Nederland een hele uitdaging zijn. Met name de herfst gooit met zijn natte en koude weer vaak roet in het eten. Eén oplossing is om dan maar autoflowers te kweken, alleen produceren die toch niet dezelfde hoeveelheid wiet als je gewend bent. Een betere oplossing is verduisteren, want daarmee kun je élke wietsoort in de lage landen met succes kweken!

Buiten wiet kweken in Nederland en België

Ons koele gematigde klimaat brengt veel vocht met zich mee. Tijdens de groeifase in de hete zomermaanden is dat geen enkel probleem voor wietplanten. Het probleem is dat fotoperiode wietplanten nachten van 10 uur of langer nodig hebben om met bloeien te beginnen. Dat betekent in de lage landen pas halverwege augustus; slechts een paar weken voordat het weer omslaat in nat najaarsweer. Wietplanten bloeien in Nederland en België dus eigenlijk altijd bij twijfelachtig weer.

Tenzij… je autoflowers kweekt of wietplanten verduisterd. Autoflowers trekken zich niets aan van de lengte van de dagen, die bloeien gewoon helemaal vanzelf na een aantal weken. Daardoor kunnen autoflowers tijdens hun bloeifase profeteren van de mooiste maanden van het jaar en goed afbloeien zoals het hoort. Autoflowers worden echter niet zo groot en hebben vaak niet een optimale blad/bud-verhouding.

Zie hier het duidelijke verschil tussen wel- en niet verduisteren. Geloof het of niet maar de toppen boven zijn ook gewoon buitenwiet, ze zijn verduisterd door Dr. Dreten. De top hieronder is van dezelfde kweker, alleen dan niet verduisterd. Verduisteren scheelt de wereld!

Een paar weken verduisteren

Een andere oplossing is om gewone fotoperiode wietplanten te kweken en die te verduisteren. Door ze handmatig elke dag in het donker te zetten, fop je ze als het ware. Door de langere nachten kun je ze laten bloeien wanneer jij dat wil, en niet wanneer de natuur dat bepaalt. Het is alleen een beetje arbeidsintensief want je moet de wietplanten echt iedere dag verduisteren en kunt niet even een paar dagen overslaan. Maar als je het een beetje slim aanpakt, hoef je dat maar een paar weken vol te houden.

Kijk, op de buitenwiet kweekkalender van 2020 kun je zien dat de dagen vanaf 25 augustus niet meer langer dan 14 uur duren. Na 25 augustus kun je dus stoppen met verduisteren zonder dat wietplanten stoppen met bloeien. Normaal gesproken zouden wietplanten pas op of rond deze datum beginnen met bloeien, maar door een paar weken eerder al te verduisteren geef je ze een geweldige voorsprong.

Een zelfgemaakte ‘schuur’ van zwart wit folie werkt ook prima om wietplanten in te verduisteren.

Begin met een lange donkere periode

Fotoperiode wietplanten zijn voor de bloei afhankelijk van lange nachten. Het is namelijk zo dat ze ’s nachts bloeihormonen aanmaken. Hoe langer de nacht, hoe meer hormoon en hoe eerder de wietplant in bloei komt. Door je wietplanten aan het begin van hun bloeifase één keer extra lang in het donker te zetten, komt de bloeifase extra snel op gang. Start het dagelijks verduisteren daarom altijd met een 48 uur durende donkere periode. Wees niet bang dat je wietplant daar niet tegen kan of problemen van krijgt, het zorgt er alleen maar voor dat ze sneller in bloei schiet.

Na deze eenmalige lange donkere periode, hoef je je wietplanten alleen maar elke dag te blijven verduisteren zodat ze elke dag 12 uur in het licht staan en 12 uur in het donker. Je zet je wietplant dus bijvoorbeeld elke dag om 20 uur ’s avonds in het donker tot 8 uur ’s ochtends. Dit moet je dan volhouden tot 25 augustus . Hoe eerder je er dus mee begint, hoe langer je moet verduisteren maar hoe beter het resultaat.

Zó verduister je een wietplant

Wanneer je een donkere schuur hebt met ruimte voor een paar wietplanten, is verduisteren makkelijk. Je hoeft ze dan simpelweg alleen maar naar binnen te dragen. Heb je dat niet dan kun je bijvoorbeeld een stellage maken van wat latten en zeil, zoals op de foto hieronder. Verzeker je er wel van dat de stellage geen licht doorlaat, ga er dus zelf even inzitten om te zien of het echt pikdonker is.

Door wietplanten klein te houden en in potten te kweken, kun je ze gemakkelijk onder een zelfgemaakte stellage in het donker zetten.

Heb je geen ruimte voor zo’n stellage in je tuin of kweek je bijvoorbeeld op een balkon, dan kun je ook verduisteren. Gebruik in dat geval gewoon lichtdicht tuinzeil en maak daar een grote zak van die precies om je plant heen past.

Wanneer je een soort tunnel maakt kun je hem rond de pot laten zitten en hoef je hem alleen omhoog te trekken om te verduisteren. Met een paar paparclips of knijpers maak je de koker aan de bovenkant makkelijk dicht. Let wel op want als je deze methode kiest, kan het onder het zeil gaan broeien. Verduister op deze manier dus alleen vanaf een uur of 20.00 uur maar verwijder het zeil weer wanneer de zon later op de avond onder is gegaan. Anders kunnen je toppen onder het zeil alsnog gaan schimmelen.

Veel succes met verduisteren dit jaar! En lees ook zeker even Dr. Dretens ode aan het verduisteren.

[Openingsfoto: O s s o b u k o, Shutterstock]

Op een balkon, in de tuin of in de vrije natuur, als het over buiten wiet kweken gaat kun je het hier vinden. Van wekelijkse kweekverslagen tot handige tips voor het mooiste buitenwietseizoen ooit.

Buitenwiet: kweek buiten dezelfde dikke zoete toppen als binnenkwekers; je hoeft ze alleen maar op het juiste moment te verduisteren! ]]>